Οι Επαγγελματίες των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατός Ξηράς, Ναυτικό και Αεροπορία), αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομία, Λιμενικό και Πυροσβεστική) επιβάλλεται να μπορούν να εκτελούν απαιτητικά καθήκοντα κάτω από δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες και έντονα καιρικά φαινόμενα. Επίσης τα καθήκοντα αυτά εμπλέκουν πολλές φορές τη χρήση πολύ ακριβού εξοπλισμού με ιδιαίτερες απαιτήσεις χειρισμού και ανάγκη ανάπτυξης εξειδικευμένων δεξιοτήτων. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η χρήση γυαλιών ή φακών επαφής μπορεί να δυσχεραίνει ή να καθιστά αδύνατη ή επικίνδυνη την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που οι επεμβάσεις laser για την διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών είναι πολύ συχνές στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Με γνώμονα τις διαφορετικές ανάγκες και υποχρεώσεις του κάθε μελλοντικού επαγγελματία, οι υποψήφιοι των Στρατιωτικών Σχολών και των Σωμάτων Ασφαλείας κατατάσσονται σε ομάδες με κοινές απαιτήσεις όσον αφορά την οφθαλμολογική εξέταση. Οι σχολές έχουν ταξινομηθεί από την πρώτη έως πέμπτη ομάδα με αυξανόμενο βαθμό απαιτήσεων.
Ομάδα 1
(ΣΣΕ) Σχολή Ευελπίδων (Σώματα)
(ΣΣΑΣ) Στρ. Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων
(ΣΑΝ) Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής
Η οπτική οξύτητα πρέπει να είναι 10/10 (με ή χωρίς διόρθωση) σε κάθε οφθαλμό και η διαθλαστική ανωμαλία να μην υπερβαίνει τις 6 σφαιρικές διοπτρίες (σφαιρικό ισοδύναμο).
Επιτρέπεται η διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών με LASER.
Ομάδα 2
(ΣΣΕ) Σχολή Ευελπίδων (Όπλα)
(ΣΙ) Σχολή Ικάρων (Τμήμα Μηχανικών)
(ΣΜΥ) Σχολή Μον. Υπαξ. Στρατού Ξηράς
(ΣΤΥΑ) Σχολή Τεχνικών Υπαξ. Αεροπορίας
(ΣΥΔ) Σχολή Υπαξ. Διοικητ. Αεροπορίας
(ΣΑΕΑ) Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας *
(ΣΑ) Σχολή Αστυφυλάκων *
(ΛΣ) Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή
Η οπτική οξύτητα πρέπει να είναι σε κάθε οφθαλμό 10/10 με ή χωρίς διόρθωση (γυαλιά) και αν υπάρχει διαθλαστική ανωμαλία να μην υπερβαίνει τις 4, 5 διοπτρίες σε σφαιρικό ισοδύναμο (βλέπε στους ορισμούς).
Επιτρέπεται η διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών με LASER
* Επιπρόσθετα στη ΣΑΕΑ και τη ΣΑ ο Αστιγματισμός δεν πρέπει να ξεπερνά τις 5 διοπτρίες (βαθμούς).
Ομάδα 3
(ΣΝΔ) Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (Μηχανικοί)
(ΣΜΥΝ) Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού
Η οπτική οξύτητα, χωρίς διόρθωση, πρέπει να είναι τουλάχιστον 1/10 σε κάθε οφθαλμό και με διόρθωση να φτάνει τα 10/10 σε κάθε οφθαλμό. Αν υπάρχει μυωπία να μην υπερβαίνει τις 2,5 διοπτρίες, αν υπάρχει υπερμετρωπία να μην υπερβαίνει τις 3 διοπτρίες και αν υπάρχει αστιγματισμός τις 2 διοπτρίες.
Επιτρέπεται η διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών με LASER, ΔΕΝ επιτρέπεται η επέμβαση ακτινωτής κερατοτομής (παλαιότερη επέμβαση διόρθωσης της μυωπίας που δεν εφαρμόζεται πια).
Ομάδα 4
(ΣΝΔ) Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (Μάχιμοι)
Η οπτική οξύτητα πρέπει να είναι σε κάθε οφθαλμό 10/10 χωρίς διόρθωση (γυαλια).
Επιτρέπεται η διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών με LASER
Ομάδα 5
(ΣΙ) Σχολή Ικάρων (Ιπτάμενοι)
Η οπτική οξύτητα για μακριά και κοντά να είναι χωρίς διόρθωση 10/10 σε κάθε οφθαλμό ξεχωριστά. Δεν πρέπει να έχουν μυωπία μεγαλύτερη από 1.00 διοπτρία, υπερμετρωπία μεγαλύτερη από 1.75 διοπτρίες και αστιγματισμό 1.00 διοπτρία (η μέτρηση γίνεται με την διαδικασία της κυκλοπληγίας).
Επίσης κατά την εξέταση του στραβισμού θα πρέπει να έχουν: εσωφορία μέχρι 10 διοπτρίες, εξωφορία μέχρι 5 διοπτρίες, υπερφορία μέχρι 1 διοπτρία και εγγύς σημείο σύγκλισης όχι μεγαλύτερο από 70 cm.
ΔΕΝ επιτρέπεται η διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών με LASER (γίνεται έλεγχος με τοπογραφία κερατοειδούς).