Τι είναι;
Στον κερατόκωνο η φυσιολογική δομή και το σχήμα του κερατοειδούς βαθμιαία μεταβάλλεται, με τον κερατοειδή σταδιακά να λεπταίνει και να δημιουργείται μία κωνικού σχήματος προβολή του προς τα εμπρός. Εμφανίζεται στην εφηβεία με γρήγορη εξέλιξη αρχικά, ενώ στη συνέχεια σταδιακά επιβραδύνεται για να σταθεροποιηθεί τελικά μετά την ηλικία των 35 ετών περίπου.Που οφείλεται;Η πάθηση θεωρείται κατά βάση κληρονομική και έχουν κατά καιρούς ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες για την εμφάνισή της, όπως ανωμαλίες στη δομή και τον μεταβολισμό διαφόρων τμημάτων του κερατοειδούς. Ως κληρονομική πάθηση επηρεάζει και τους δύο οφθαλμούς, πολλές φορές όμως με διαφορά στο στάδιο εξέλιξης που βρίσκεται ο καθένας.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να μην εμφανίζονται συμπτώματα, ενώ όταν εμφανίζονται, τα κύρια είναι η συχνή αλλαγή γυαλιών με μεταβολή του αστιγματισμού κατά κύριο λόγο, η θολή όραση που δεν διορθώνεται με γυαλιά, η φωτοευαισθησία, η μείωση της όρασης, η δυσκολία στη νυκτερινή οδήγηση και η δυσανεξία στους μαλακούς φακούς επαφής.
Πώς αντιμετωπίζεται;
•Γυαλιά οράσεως ή φακοί επαφής (συνήθως ημίσκληροι ή σκληροί).
• Διασύνδεση Κερατοειδούς (Corneal Cross-Linking) όπου ενσταλάζεται μια φωτοσυνθετική βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) στον κερατοειδή και ακολουθεί ακτινοβόλησή του με υπεριώδη ακτινοβολία (UVA). Εκτελείται με διάφορες παραλλαγές. Στόχος της είναι η σταθεροποίηση και ισχυροποίηση του κερατοειδούς.
• Εισαγωγή ενδοστρωματικών κερατοειδικών δακτυλίων δηλαδή ενθεμάτων που τοποθετούνται στην περιφέρεια του κερατοειδούς και βοηθούν στην επιπέδωσή του, βελτιώνοντας έτσι την όραση.
• Μεταμόσχευση κερατοειδούς (κερατοπλαστική) μερικού ή ολικού πάχους σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου.