Αντικείμενο μελέτης της Αεροπορικής Ιατρικής είναι η φυσιολογία της πτήσης, δηλαδή η συμπεριφορά του ανθρώπινου οργανισμού και των επιμέρους συστημάτων του μέσα στο απαιτητικό και πολυσύνθετο περιβάλλον της πτήσης.

Ειδικότερα, όταν αυτό αφορά σε πτήσεις πολεμικών μαχητικών αεροσκαφών, με την ανάγκη χειρισμού πολύπλοκων οπλικών συστημάτων, τη χρήση πολλαπλών οθονών και διακοπτών, καθώς και τον καταιγιστικό ρυθμό προσλαμβανόμενων πληροφοριών, τότε οι απαιτήσεις στην ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών αυτών, τον σχεδιασμό και συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών, περνούν σε άλλο επίπεδο, αφού στόχος δεν είναι απλά η χρήση του αεροσκάφους ως πτητικού μέσου αλλά η χρήση ενός πτητικού μέσου ως πολεμικού όπλου με ικανότητα και δύναμη πυρός μοναδική στη σύγχρονη εποχή.

Από τα επιμέρους συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού και τις αισθήσεις του που συνεργάζονται στις ανωτέρω συνθήκες, προεξάρχων είναι ο ρόλος της όρασης, τόσο στην πρόσληψη οπτικών πληροφοριών, τον σχεδιασμό και συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών, όσο και στον προσανατολισμό δηλαδή την αντίληψη της θέσης και της κίνησης στον χώρο.

Από αυτή τη μεγάλη συμμετοχή της όρασης στο ακραίο περιβάλλον που περιγράφηκε απορρέει και το πλήθος των αστοχιών που μπορεί να εμφανίσει. Αναφέρομαι δηλαδή σε απώλεια προσανατολισμού ή παραισθήσεις που εμφανίζει ένα καθόλα φυσιολογικό σε δομή και λειτουργία μάτι λόγω της έκθεσής του σε ακραίες συνθήκες.

Οι πτήσεις ως Ιπτάμενος Ιατρός της ΠΑ, με τόσους διαφορετικούς τύπους πολεμικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, σε τόσο ποικίλες συνθήκες και διαφορετικές αποστολές, μου έδωσαν την μοναδική ευκαιρία να βιώσω και να κατανοήσω τις εγγενείς αδυναμίες αλλά και την αξιοθαύμαστη πλαστικότητα και άλλα χαρακτηριστικά της λειτουργίας της όρασης που είναι αδύνατο κάποιος να συνειδητοποιήσει αν δεν εκτεθεί στο ακραίο αυτό περιβάλλον. Επίσης δημιούργησε έναν κοινό παρονομαστή και ιδιαίτερο δίαυλο επικοινωνίας, ώστε να παρέχεται από μέρους μου η μέγιστη δυνατή βοήθεια στους πιλότους της Πολεμικής μας Αεροπορίας, είτε στον τομέα που αφορά την κλινική εξέταση και διάγνωση, είτε στον τομέα που αφορά την θεωρητική τους εκπαίδευση σε θέματα Αεροπορικής Ιατρικής.